A ruházat mint az önkifejezés eszköze

A ruházkodás sokkal több, mint alapvető emberi szükséglet az időjárás viszontagságai elleni védelemhez. Ez egy vibráló nyelv, az önkifejezés egy formája, amely sokat elmond az egyén személyiségéről, hangulatáról és világnézetéről.

 

A civilizáció hajnalától kezdve a ruházatot a kommunikáció eszközeként alkalmazták. Már az ősi törzsek is a státusz és a hovatartozás jelzésének kifejezésére használták, csakúgy, ahogy ma is hasonlóképpen teszünk. Jelezhetik szakmánkat, kulturális hátterünket, hangulatunkat, sőt, még törekvéseinket is. Sok tekintetben a viselt ruházatunk identitásunk kiterjesztése.

 

Sokak számára a divat egy művészeti forma, egy kreatív lehetőség, amely lehetővé teszi számukra, hogy személyiségük különböző aspektusaival kísérletezzenek. Egy merész, újszerű öltözék a függetlenség és az önbizalom megnyilvánulása lehet, míg egy egyszerű, visszafogott megjelenés a minimalizmus és a praktikum iránti vonzalomról árulkodhat. Minden egyes szín-, textúra- és stílusválasztás egy-egy ecsetvonás a nyilvános személyiségünk megfestésében.